HTML

Minden, ami szép és jó (vagy csúnya és rossz)

A nagy összevisszaság, ami a fejemben van.

Friss topikok

2009.05.18. 17:43 Hoppancs

Centrál Színház: New York-i komédiák

Hová is tartozhatna máshová a címben említett előadás, mint Woody Allen egyre duzzadó életművébe? A Centrál Színház nagyon szeretheti a mestert, hisz a Semmi pánik című darabja mellett két egyfelvonásosát is műsorra tűzte, melyek nem akarnak másnak tűnni, mint amik, azaz a hamisítatlan Woody-univerzum apró, ámde annál kellemesebb részeinek. Aki már unja ezt a világot, ahol mindenki vagy pszichiáter, vagy páciens, semmiképpen ne vesztegesse idejét a New York-i komédiák megtekintésére! Ajánlom viszont azoknak, akik hozzám hasonlóan soha el nem múló szerelembe estek a "műfajjal".

 

Riverside Drive

A Hudson folyó partján járunk, ahol hamarosan megjelenik egy ideges kis ember, aki ha filmet néznénk, nagy valószínűséggel maga Woody Allen lenne, most viszont Magyar Attila formájában lép elénk. Hősünk, aki a Jim nevet viseli, baromira értékelné, ha egyedül lehetne, de sajnos nem adatik meg számára ez a lehetőség, így kénytelen estéjét a sajátos világnézettel megáldott, pontosabban elmebeteg Fred (Kárász Zénó) társaságában tölteni. Lassan kiderül, hogy Fred szinte mindent tud Jimről, ami elég nyugtalanító annak fényében, hogy először találkoznak.

Vajon kiderül, hogy miként tett szert ezekre az információkra? Mit, vagy kit keres Jim a folyóparton oly késői órán? Fred vajon tényleg az Empire State Building tetejéről kapja az utasításokat? Átok, vagy áldás lesz Jim számára kettejük találkozása? Hogyan befolyásolja mindez Jim nőismerősének, Barbarának (Balogh Anna) életét?

NEM MONDOM MEG! BEEEE!

Első new york-i komédiánk elsősorban Magyar Attila és Kárász Zénó kettősére épül, akik nem is okoznak csalódást a jellegzetes Woody Allen-i dialógusok életre keltésével.


Central Park West

A második rész szintén két ember párbeszédével indul, ezúttal egy dizájnosan berendezett manhattani lakásban. Phyllis (Básti Juli), a buggyant pszichiáterekről alkotott sztereotip elképzelések igazolója, magánéleti problémáiról értekezik barátnőjével, a kellemetlenül affektáló Carollal (Nagy-Kálózy Eszter). Miután Phyllis rájön, hogy Carol némi szerepet játszott e problémák kialakulásában, a beszélgetés hisztérikus veszekedéssé fajul, és már épp kezd kissé idegesítővé válni, mikor megérkezik Howard (Rudolf Péter), utóbbi  életének idétlen, rendezetlen külsejű párja. Immár hárman analizálják egymást nagy szakértelemmel, fényt derítve pár kellemetlen titokra. Ha ez nem lenne elég, csatlakozik a társasághoz Phyllis jövendő exférje, a kevés empátiával megáldott Sam (Puskás Tamás, aki egyben a darab rendezője is), és új kedvese Juliet (Radnay Csilla), aki nemrég gyógyult ki - látható sikerrel - férfiaktól való félelméből.

Ahogy ez Woody Allen műveiben megszokott, mindannyiuknak van valami lelki defektje, és nem is félnek azt megmutatni. Mi pedig örülünk, hogy láthatjuk.


Szólj hozzá!

Címkék: new york kultúra szórakozás színház komédia élmények woody allen rudolf péter magyar attila centrál színház puskás tamás nagy kálózy eszter kárász zénó central park west riverside drive radnay csilla balogh anna básti juli


A bejegyzés trackback címe:

https://cseppetsembolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr991122572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása