HTML

Minden, ami szép és jó (vagy csúnya és rossz)

A nagy összevisszaság, ami a fejemben van.

Friss topikok

2009.05.14. 09:25 Hoppancs

Dóri ház: A magyar gyermek hospice pécsi bölcsője

A képen látható kedves plüss figura neve Pille baba, és egy olyan nemes célt jelképez, amire még gondolni is fáj, megvalósítása azonban szükséges. A pillangó ugyanis a hospice nemzetközi szimbóluma. Azért esett éppen rá a választás, mert pszichológusok arra következtettek, hogy a koncentrációs táborokban kivégzésükre váró gyermekek a palánkokra rajzolt pillangókkal a könnyű halál iránti vágyukat fejezték ki.

A TV2-n futó Az Ügy című műsorban nemrég bemutatott Szemem Fénye Alapítvány azért harcol, hogy Magyarországon létrejöhessen Közép - Európa első olyan hospice háza, ami gyermekek ellátását vállalja. Ahogy a pécsi székhelyű alapítvány vezetői több fórumon is elmondták, ehhez különösen nehéz támogatókat szerezni, mert az emberek többsége - egyébként érthetően - viszolyog a gyermekhalál gondolatától. Azonban attól, hogy nem szívesen beszélünk erről, tény marad, hogy míg a felnőttek számára már elérhető a méltóságban, szeretetben való elmúlás lehetősége, addig a végzetes betegségben szenvedő gyerekek szinte mindig rideg kórházi környezetben töltik utolsó napjaikat. Részleges megoldást jelenthet az otthon ápolás, ez azonban olyan nagy megterhelést okoz az - egyébként is óriási nyomás alatt lévő - szülőknek, hogy emiatt kevesebb energiájuk marad arra, hogy gyermekükkel értékes közös perceket tölthessenek el.

A jövendőbeli Dóri ház falai között amellett, hogy szakszemélyzet foglalkozna a beteg gyermekekkel, lehetőség nyílna arra is, hogy a családok a külön erre kialakított apartman jellegű helyiségekben nyugodtan együtt lehessenek. Az elengedhetetlen orvosi és intenzív szobán kívül kialakítanak majd egy kegyeleti szobát is, ahol az elgyötört szülők feltöltődhetnek imával, meditációval vagy egyszerűen egy rövid időre félrevonulhatnak. Az alapítvány létrehozói  olyan édesanyák, akik maguk is elvesztették gyermeküket, és személyes tapasztalataik igazolják, hogy ilyen intézményre nagy szükség lenne. Hiába vannak együtt érző, segítőkész orvosok és nővérek, a szigorú kórházi szabályok nem teszik lehetővé, hogy az utolsó ölelés megfelelően intim pillanat legyen. A szülők sokszor egy ágy melletti fotelben  kénytelenek aludni, ha egyáltalán megengedik nekik, hogy a kórteremben töltsék az éjszakát. Ahogy a Dóri ház névadójának édesanyja, Tari Zsuzsanna elmondta, szeretnének levenni egy kevés terhet a család válláról, és ha szükséges, akkor vigaszt nyújtani nekik a nehéz pillanatokban, akár a gyász elviselésében is.

Nyugaton ez az elképzelés már megvalósult, és ma már komoly lépések történtek a gyermekhospice magyarországi meghonosítása érdekében is. A támogatók az alapítvány rendelkezésére bocsátottak egy családi házat, amit majd megfelelően át lehet alakítani. Ehhez kértek segítséget Az Ügy nézőitől, és hogy ők nyerik-e a fődíjat, június végén kiderül.

Sokan azért ellenzik az ötletet, mert úgy gondolják, ha egy gyermek bekerül egy hasonló intézménybe, azzal környezete azt jelzi, lemondott róla. Ezzel szemben a Szemem Fénye Alapítvány e kérdéssel foglalkozó részlege azért is kapta a Reménykék Szolgálat nevet, mert a Dóri ház "lakói" számára olyan kellemes, gyermekbarát környezetet fognak kialakítani, ami egyetlen pillanatig sem sugall reménytelenséget, és azt a célt szolgálja, hogy a gyerek az utolsó pillanatig gyerek maradhasson. Példaként hozták fel a TV2 műsorában a nyugati intézményeket, melyekben még az oxigéncsövek is olyan  jól el vannak rejtve, hogy a kívülálló számára első látásra nem is nyilvánvaló a hely rendeltetése.

A Szemem Fénye Alapítványnak természetesen nem ez az egyetlen szívügye. Nem csupán a "gyermekkori elmúlást szelídítik", hanem az életet is szolgálják. Speciális  betegszállító autóikban nap, mint nap önkéntesek viszik a kicsiket kezelésre, vagy ha arra már nincs szükség, kontrollra. Ez a családoknak felbecsülhetetlen értékű segítség, mind anyagilag, mind emberileg. A HírTv a Gyógyhír egyik adásában foglalkozott ezzel az áldozatos munkával, megszólaltatva az egyik rendszeres utast, a tizennégy éves Bettinát, aki  őszinte elismeréssel nyilatkozott az őt szállító "fiúk" tevékenységéről.

Akit esetleg érdekel, az alapítvány honlapján találhat bővebb információt a (nem csak anyagi!) segítségnyújtás lehetőségéről, és a legfrissebb hírekről. Szerintem megérdemlik a figyelmet.


Szólj hozzá!

Címkék: beteg segítség hírtv gyermek az ügy szemem fénye alapítvány hospice dóri ház gyermekbeteg szállítás gyermekmentő szolgálat


A bejegyzés trackback címe:

https://cseppetsembolcs.blog.hu/api/trackback/id/tr751117423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása